loader image

Hem

>

>

Födelsemärken
Ytliga blodkärl
Hudutväxter
Vårtor

Bozza workshop

FÖDELSEMÄRKEN – YTLIGA BLODKÄRL – HUDUTVÄXTER & VÅRTOR
Åldersgräns 18 år, specifika undantag kan göras med målsmans godkännande och signatur.
12-års åldersgräns på behandling av vårtor med laser, kräver dock målsmans godkännande och signatur.

Laserljusets energi värmer blodkärlet (upp till 70grader) och leder till en mild inflammation. Resultatet är att kärlet stängs och försvinner. Hudutväxter/födelsemärken/vårtor bränns ihop och dör/torkar ut.

GÖR DET ONT
Det gör i regel inte ont att behandla kärl och födelsemärken men en stickande och värmande känsla uppstår som vi sedan bedövar med kyla.
Att ta bort vårtor däremot GÖR ont. Vi kyler dock både före, under och efter behandlingen som smärtlindring. Behandlingen däremot är väldigt snabbt avklarad.

HUR MÅNGA BEHANDLINGAR KRÄVS
Alla behandlingar kan upprepas var 4:e vecka, förutom vårtor som skall behandlas med 6 veckors mellanrum.

1.Ytliga blodkärl
Normalt är 1-3 sessioner tillräckligt för reducering av vener permanent.
Dock har en del människor ärftlig och/eller medfödd påverkan av ytliga vener och då kan nya uppstå efter några år. Men de kan såklart behandlas igen.

OBS! Ytliga blodkärl under knä kan sällan tas bort permanent p.g.a högt tryck. Men de kan absolut behandlas bort. Det är dock vida skillnader på hur länge resultatet består. Yttre påverkan som hårda skor, betonggolv & om man ofta sitter med benen korsade skapar högt tryck och ger ytliga venskador under knän. Stödstrumpor rekommenderas efter att du behandlat vener under knän.

2. Vårtor
Vårtor är svåra att förutspå. Efter första behandlingen försvinner i regel 60% av vårtan. I vissa fall krävs det upp till 4 behandlingar för att eliminera vårtan helt. Allt beror på hur stor vårtan är och hur mottaglig du är för virus. Tyvärr finns det vårtor som kräver än fler behandlingar och en viss procent får aldrig bort sina vårtor. Men vi ser ett gott resultat med laserbehandling av vårtor.

3. Hudutväxter och födelsemärken
1-3behandlingarberoende på storlek.

INFÖR BEHANDLINGEN
1.Ytliga blodkärl
Kom osminkad och gärna nytvättad över behandlingsområdet. Finns hårväxt där vi ska behandla bör du raka området 1 dygn innan. (försiktigt, inga sår får uppstå).

2. Vårtor
Blottna upp din vårta och fila ner den, ORDENTLIGT. Det ska i princip bli en ”krater” och tendens till att börja blöda, då är det rätt förberett. (De svarta prickarna du ser är blodkärlen som vi ska behandla). Vårtor som ej är nerfilade på detta vis, behandlas inte då det blir för smärtsamt. Vi rekommenderar att du förbereder dig på medicinsk fotvård när det gäller fötterna.

3. Hudutväxter/Födelsemärken
Ingen särskild förberedelse. Om det gäller ”Skaftade Fibrom” (hudflikar) så kan man även ta bort dem permanent med vårat plasmaljus, det är aningen billigare.

EFTER BEHANDLINGEN
– Kyl det behandlade området med en sval (ej frusen) förpackning i en mjuk vävnad i 15 minuter varje timma i 4 timmar efter att du kommit hem.
– Har du behandlats i ansiktet bör du sova med huvudet extra upphöjt för att minimera ödem under ögonen.
– Man kan bli något svullen dagen efter behandlingen och endel får skorpor som försvinner av sig själv inom 3-10dgr. Pilla INTE på skorporna.
– Du bör undvika att dricka alkohol och aktiviteter som orsakar kropp & kärl fysisk påfrestning.
– Ej bada bastu eller ta varma bad de 48 följande timmarna.
– Sol skall undvikas 1månad efter behandlingen och solskyddsfaktor av hög kvalitet och styrkan SPF50 skall användas dagligen över det behandlade området nästkommande 12 veckor, finns att köpa på plats.
(tänk på att hyperpigmentering kan man få av bildskärmar också, varpå solskyddsfaktor skall användas även vintertid).
– Även antiinflammatorisk eftervårdssalva skall smörjas in dagligen över det behandlade området i 4 veckor efteråt, finns att köpa på plats.
– Behandlade vårtor kan få en liten blodblåsa och skall inte tas hål på p.ga. infektionsrisk.

SLUTRESULTAT
Slutgiltigt läkresultat av kärl ovan benen ser man från 4-10 veckor. Slutgiltigt läkresultat på benen ser man från 1-6 månader.
Slutgiltigt läkresultat av hudutväxter/födelsemärken ser man på 4 veckor. Slutgiltigt läkresultat på vårtor ser man på 1-16 månader.

KONTRAINDIKATION – NÄR LASRAR VI INTE
– Du får ej ha en aktivsolbränna vid behandlingstillfället, det kan medföra brännskador! Undvik att sola ca 10 dagar före din behandling.
(gäller även solarium).
– Inga färg rester av ”brun-utan-sol” produkter i behandlingsområdet.
– Tabletter och injektioner som gör dig brun skall undvikas så långt innan behandling att det inte finns aktivt i kroppen el syns på din hud.
-Hepatit
-Mörka oregelbundna födelsemärken (kräver läkarintyg först)
-HIV
-Andra blodsjukdomar
-Epilepsi
-Hjärtbesvär (Vi lasrar ej över hjärtat)
-Åderbrock
-Öppna sår
-Ej gravida eller ammande.
-Cancer
-Herpes i behandlingsområdet
-Tendens till överdriven ärrbildning (keloider)
-Fillers och/eller botox är utfört för mindre än 1 månad sedan. (Men omvänt kan du lasra först och göra fillers efteråt, samma dag).

KONTRAINDIKATIONER – MEDICINER
Skall undvikas minst 1 vecka före behandlingen:
-Omega 3 (du blir lättblödande).
-Blodförtunnande
-Krämer innehållande A-vitamin
-Valtrex (herpes).
-Tetracykliner (atibiotikum).
Skall undvikas minst 6 månader innan behandlingen:
-Roaccutan (acne)
-ISO tretinoin (a-vitamin)